Vad är falsk paketleverans-sms?

Hur fungerar sms-bedrägeriet?

Sms:et påstår att ditt paket har ”levererats” av en viss kurir. Den ber dig att klicka på en länk för att ”spåra ditt paket” på kurirwebbplatsen, eller för att ”uppdatera din webbläsare” för att bli av med eventuella infektioner på din enhet. Länken tar dig till en falsk kurirwebbplats som ser äkta ut, men som faktiskt inte är kurirens webbplats.

På sidan du är på står det att du har ett ”paket” som har ”levererats”. Den falska webbplatsen ber dig att ange spårningsnumret så att de kan ”börja spåra” ditt ”paket”. När du anger spårningsnumret berättar det för dig spårningsdetaljerna, inklusive adressen till ”paketleveransanläggningen”.

Adresserna som visas på dessa falska spårningswebbplatser är vanligtvis falska platser någonstans i världen, inte din riktiga adress. När du väl anger denna information kan bedragarna spåra var paketet befinner sig och till och med tala om för dem var det är i det exakta ögonblicket.

Denna information kan användas för att stjäla paketets leveransadress. När du får ett ”missat paket”-textmeddelande kan du tro att bedragarna har spårat ditt pakets leveransadress och försöker skicka ett nytt paket till dig. Men i själva verket har bedragarna nu spårat din adress och har din adress som sitt nästa mål.

Så här kontrollerar du säkert efter missade paket

Det finns flera sätt du kan kontrollera om ett paket har levererats. Tänk dock på att du alltid ska göra detta personligen, med leveranspersonen närvarande. Det bästa sättet är att gå till buddepån och be dem kontrollera de registrerade leveransuppgifterna.

Om du har fått ett sms ’missad leverans’ kan du även gå till adressen i meddelandet och kontrollera om varan har levererats. Men var mycket försiktig, eftersom den här metoden är riskabel. En legitim kurir kan leverera ett paket till den här adressen, men en bedragare kan också göra detta.

Du kan också använda en webbplats som låter dig kontrollera om ett paket har levererats. Men kom ihåg att detta är ett riskabelt sätt att kontrollera, eftersom bedragare kan också använda dessa webbplatser för att lura dig att avslöja din adress. Du kan också använda en leveransspårningsapp från tredje part för att spåra ett pakets detaljer.

Hur du skyddar dig från framtida bedrägerier

  • Använd legitima tjänster: Om du har fått ett ”paket”-sms som hävdar att din vara har ”levererats”, bör du anta att det är en bluff och ignorera det. Istället bör du använda olika onlineverktyg för att kontrollera när din vara levereras, till exempel spårningsappar, onlineåterförsäljares webbplatser och kurirers webbplatser. Om varan inte levereras kan du be företaget om återbetalning. Istället för att använda sms-länken ”paket” kan du också ringa företaget eller besöka den fysiska adressen i meddelandet för att lämna in ett klagomål eller be om återbetalning.
  • Kontrollera adressen: När du får ett sms: ”missad leverans” kan du kontrollera om adressen i meddelandet är korrekt. Om det inte är det kan du lämna in ett klagomål till företaget. – Be företaget om återbetalning: Om varan inte levereras kan du be företaget om återbetalning. Detta kan dock vara svårt, så du bör försöka göra det så snabbt som möjligt.

Hur man kontrollerar om ett paket har levererats

Det finns flera sätt du kan kontrollera om ett paket har levererats. Tänk dock på att du alltid ska göra detta personligen, med leveranspersonen närvarande. Det bästa sättet är att gå till buddepån och be dem kontrollera de registrerade leveransuppgifterna.

Om du har fått ett sms med ”missad leverans” som hävdar att din vara har ”levererats”, kan du också besöka adressen i meddelandet och kontrollera om varan har levererats. Men var mycket försiktig, eftersom den här metoden är riskabel. En legitim kurir kan leverera ett paket till den här adressen, men en bedragare kan också göra detta.

Du kan också använda en webbplats som låter dig kontrollera om ett paket har levererats. Men kom ihåg att detta är ett riskabelt sätt att kontrollera, eftersom bedragare kan också använda dessa webbplatser för att lura dig att avslöja din adress. Du kan också använda en spårningsapp online för att spåra ett pakets detaljer.