Hur man skannar en QR-kod

Vad är QR-kod?

QR-kod är en typ av matrisstreckkod som uppfanns 1994 av det japanska bilföretaget Denso Wave. Till skillnad från vanliga streckkoder skapas QR-koder av högerjusterade svarta och vita rutor. Till skillnad från de flesta streckkoder läses QR-koder av en dator, inte en skanner.

Men istället för att bara lagra text och siffror kan QR-koder också lagra länkar, bilder, webbadresser och andra typer av data. QR-koder används ofta i marknadsföring.

Du kan till och med hitta QR-koder på biljetter till evenemang som konserter och sportspel. När du får en biljett med en QR-kod på kan du skanna den och direkt hänvisas till all information om evenemanget som biljettförsäljaren beslutat att ta med.

Hur skannar du QR-kod med iPhone

  • Öppna först kameraappen på din iPhone och ta en bild av QR-koden.
  • Öppna sedan appen ”QR Scanner” och rikta kameran mot QR-koden.
  • Slutligen trycker du på knappen ”Skanna” för att starta skanningsprocessen.

Hur skannar du QR-kod med en Android-telefon

Det finns några olika sätt att skanna en QR-kod med en Android-telefon. Det mest populära sättet är att använda telefonens inbyggda kamera. För att göra detta öppnar du kameraappen och skannar koden.

Ett annat sätt är att använda en app från en tredje part. Det finns många gratis och betalda appar som kan skanna QR-koder.

Hur skannar du QR-kod med Ipad

Det finns några olika sätt att skanna QR-koder med en iPad. Ett sätt är att öppna appen QR-kodskanner och skanna koden. Ett annat sätt är att öppna kameraappen och ta en bild av QR-koden.

Hur man skannar en QR-kod med Google Assistant

Google Assistant kan användas för att skanna en QR-kod. Säg ”OK Google” följt av röstkommandot (”Ok Google, vad är QR-koden för Aftonbladet?”).

Hur man skannar en QR-kod med Google Search App

Öppna startskärmen i Google Sök-appen och tryck sedan på de tre vertikala prickarna i det övre högra hörnet. Google kommer att öppna en panel med alternativ, bland vilka du hittar ”Lägg till på startskärmen” och ”Lägg till i bokhyllan”. Välj alternativet för att lägga till en genväg till önskad app.

Hur man skannar en QR-kod från en webbplats

En webbplats kan skannas med en QR-kod. En QR-kod kan delas på webbplatser för sociala medier som Facebook, Twitter och Reddit med hjälp av QR-kodlänkarna. Eller så kan en QR-kod delas på nyhetswebbplatser med hjälp av QR-kodlänkarna. En webbplats kan också skannas med hjälp av en QR-kodlänk.

Hur man skannar en QR-kod i en tidning

En QR-kod kan skannas i en tidning. En QR-kod i en tidning kan delas på webbplatser för sociala medier som Facebook, Twitter och Reddit med hjälp av QR-kodlänkarna. Eller så kan en QR-kod i en tidning delas på nyhetswebbplatser med hjälp av QR-kodlänkarna. En tidning kan också skannas med hjälp av en QR-kodlänk.