Vad är investeringsbedrägeri och hur skyddar man sig?

Vad är investeringsbedrägeri?

Investeringsbedrägerier händer när folk försöker lura dig att investera pengar. De kanske vill att du ska investera pengar i aktier, obligationer, sedlar, råvaror, valuta eller till och med fastigheter. En bedragare kan ljuga för dig eller ge dig falsk information om en riktig investering.

Eller så kan de hitta på en falsk investeringsmöjlighet. Det kallas också investeringsbedrägeri eller investeringsbedrägeri, finansiellt bedrägeri eller investeringsbedrägeri. Det bästa sättet att skydda dig själv är att se till att du vet vad du ger dig in på och vad du ska leta efter.

På så sätt kan du undvika de vanliga bedrägerierna och hitta legitima sätt att tjäna pengar. Du kan också hjälpa till att stoppa investeringsbedrägerier genom att utbilda andra och rapportera misstänkt aktivitet.

Vilka är några vanliga investeringsbedrägerier?

 • Falska aktiekampanjer – Många människor är sugna på nya investeringar som lovar enorma vinster. Vissa bedragare hittar sätt att få dessa investeringar att se legitima ut. De använder ofta falska aktiekampanjer för att locka investerare.
 • Affinitetsbedrägeri: Bedragare försöker lura medlemmar i en grupp som har bildats baserat på en gemensam egenskap som ålder, etnicitet eller religion. Bedragare agerar som om de är en del av gruppen för att vinna gruppledarens och dess medlemmars förtroende. Bedragarna hoppas att om gruppledaren investerar så kommer andra också att investera.
 • Investeringsprogram med hög avkastning: Bedragare hävdar att du kommer att få hög avkastning på dina pengar om du investerar med dem. De säger att du garanterat kommer att tjäna pengar på investeringen. Ofta är dessa investeringar inte verkliga, eller så säljer de verkligen aktier som nästan inte har något värde.
 • Pyramid-scheme: Bedragare kommer att berätta att en liten investering kan tjäna en stor utbetalning – eller vinst. Men du måste hitta andra att investera också. ”Vinsten” som du får är egentligen bara pengar som betalas av andra investerare. Systemet faller ihop när bedragaren inte får tag på på nya investerare eller tar alla pengar och springer.
 • Ponzi-scheman: En bedragare – vanligtvis en portföljförvaltare – säger att han kommer att investera dina pengar och tjäna dig stora utbetalningar. Men pengarna du får är egentligen bara pengar som betalas av andra investerare. Systemet faller samman när bedragarna inte kan hitta några nya investerare att ge dem pengar.
 • Pump and Dump: Bedragare köper billiga aktier och ljuger för potentiella köpare om kvaliteten på aktierna för att höja deras priser. Du kanske tycker att aktierna är en bra investering, så du köper dem till ett högre pris. Sedan säljer bedragaren aktien till det högre priset, aktiekursen sjunker och du har värdelösa aktier kvar.
 • Recovery Room Schemes: Bedragare säger att de hjälper dig att få tillbaka pengar som du har förlorat i andra investeringssystem, men de vill att du ska betala dem först. När du har betalat dem gör de ingenting.
 • Olämpliga finansiella produkter: En finansiell rådgivare kan försöka sälja dig något som tjänar dem mycket pengar men som inte är en bra investering för dig. Finansiella produkter som livränta kan ta lång tid att tjäna pengarna du lovats. Och om du vill ta ut dina pengar kan du behöva betala en stor avgift. Mer generellt kan vissa finansiella rådgivare fakturera dig för tjänster du inte har fått eller produkter du inte har bett om.

Tecken på att det kan vara ett bedrägeri eller en bluff

Investeringsbedrägerier kommer i många former. Men det finns några vanliga tecken på att du kan vara inblandad i ett investeringsbedrägeri. Dessa inkluderar:

 • En oväntad eller plötslig vinst – Du tjänar förmodligen pengar om du investerar. Men om du tjänar mycket mer än du borde göra, kan det vara en bluff.
 • Någon försöker pressa dig att fatta ett beslut – Du kanske hör någon försöka pressa dig att vidta åtgärder. Det kan vara någon som försöker pressa dig att fatta ett investeringsbeslut eller någon som bara försöker pressa dig att betala dem pengar.
 • Mycket pengar inblandade eller press att göra en större investering – Om ett bedrägeri försöker övertyga dig om att investera mycket pengar kan det vara ett bedrägeri.

Hur man undviker investeringsbedrägerier

Investing in stocks, bonds, commodities, real estate, and other investments comes with full of risks. That’s why it’s important to be careful and do your research before making any investment decisions. You can avoid falling for investment fraud by using these tips: – Don’t rush into any investments. If it’s too good to be true, it probably is. – Check with your financial adviser before making any investments. An adviser can tell you what investments are safe and what you should avoid. – Check out legitimate investment websites and find out if they are running legitimate ads. If they are, that’s a good sign. – If someone tries to pressure you into making an investment decision, it’s probably a fraud. – If a particular investment goes wrong, it’s likely someone will try to get people to blame it on that particular investment.

Att investera i aktier, obligationer, råvaror, fastigheter och andra investeringar kommer med fulla risker. Det är därför det är viktigt att vara försiktig och göra din research innan du fattar några investeringsbeslut. Du kan undvika att falla för investeringsbedrägerier genom att använda dessa tips:

 • Skynda dig inte in i några investeringar – Om det är för bra för att vara sant så är det förmodligen det.
 • Kontrollera med din finansiella rådgivare innan du gör några investeringar – En rådgivare kan berätta vilka investeringar som är säkra och vad du bör undvika.
 • Kolla in webbplatser för legitima investeringar och ta reda på om de visar legitima annonser – Om de är det, är det ett gott tecken.
 • Om någon försöker pressa dig att fatta ett investeringsbeslut är det förmodligen ett bedrägeri. – Om en viss investering går fel är det troligt att någon kommer att försöka få folk att skylla den på just den investeringen.

Vad gör du om du blivit lurad?

Anmäl bedrägeriet till myndigheterna och till din finansiella rådgivare. De kan hjälpa dig att få tillbaka dina pengar och ta reda på vad som hände.

De kan hjälpa till att stoppa bedrägeriet. Investeringsbedrägerier kan orsaka mycket skada. Det är därför det är viktigt att anmäla det. Att släppa det kan utsätta dig för identitetsstöld, ekonomisk ruin och till och med fysisk fara.