Förlorat ID-kort eller Körkort? Din Steg-för-Steg Guide till en Snabb Lösning!

I denna guide går igenom steg-för-steg hur du ska gå tillväga om du tappat bort ditt id-kort eller körkort.

Att förlora sitt ID-kort eller körkort kan vara stressande och besvärligt, men genom att följa dessa steg kan du minska olägenheten och säkra ditt identitetsbevis:

För ID-kort:

 1. Rapportera Förlusten: Kontakta din lokala polisstation och rapportera förlusten. Detta kan vara viktigt för att förhindra identitetsstöld.
 2. Kontakta Myndigheten som Utställt ID-kortet: Om du är osäker på hur du går vidare kan du kontakta myndigheten som utställde ID-kortet.
 3. Ansök om ett Nytt ID-kort: Du kommer sannolikt behöva fylla i en ansökan för ett nytt ID-kort och betala en avgift. Ta med nödvändiga identifikationsdokument som pass, födelseattest eller annan officiell dokumentation.
 4. Håll Utkik efter Missbruk: Övervaka dina bankkonton och kreditrapporter för eventuellt missbruk. Om du ser något misstänkt, rapportera det omedelbart.

För Körkort:

 1. Rapportera Förlusten till Polisen: Detta hjälper till att skydda dig om ditt körkort skulle användas olovligt.
 2. Kontakta Transportstyrelsen eller Trafikverket: Beroende på var du bor, kontakta den relevanta myndigheten för att informera om förlusten och få vägledning om nästa steg.
 3. Ansök om ett Nytt Körkort: Detta kommer troligen att inkludera en ansökan och en avgift. Du behöver förmodligen också tillhandahålla ett passfoto och andra identifieringsdokument.
 4. Överväg en Tillfällig Licens: Om du behöver köra innan ditt nya körkort anländer, fråga om det finns möjlighet att få en tillfällig licens.
 5. Säkerhet och Övervakning: Som med ID-kort, håll ett öga på dina finansiella konton och rapportera eventuell misstänkt aktivitet.

Ytterligare Tips:

 • Ta Kopior: För framtiden, överväg att ta en kopia eller ett foto av ditt ID-kort och körkort och förvara dem på en säker plats. Detta kan underlätta processen att ersätta dem.
 • Ha en Reservplan: Om du reser, se till att ha andra former av identifikation tillgängliga, som ett pass, i händelse av att du förlorar ditt ID-kort eller körkort.
 • Skydda Din Information: Var försiktig med vem du delar dina personuppgifter med och håll dina dokument på en säker plats.

Genom att följa dessa steg kan du minimera olägenheten och riskerna som kommer med att förlora ett ID-kort eller körkort, och ta de nödvändiga stegen för att snabbt få ersättning.

Frågor & svar:

 1. Hur ansöker jag om ett nytt ID-kort eller körkort?
  • För ett nytt ID-kort, kontakta den myndighet som utfärdade ditt ursprungliga ID och följ deras process. För ett körkort, kontakta Transportstyrelsen eller din lokala trafikmyndighet och fyll i en ansökan.
 2. Behöver jag rapportera förlusten till polisen?
  • Ja, det rekommenderas att rapportera förlusten till polisen för att förhindra eventuell olovlig användning.
 3. Hur mycket kostar det att ersätta ett ID-kort eller körkort?
  • Avgiften kan variera beroende på region och typ av kort. Kontakta den relevanta myndigheten för specifika kostnadsuppgifter.
 4. Hur länge tar det att få ett nytt ID-kort eller körkort?
  • Leveranstiden kan variera, men det tar ofta några veckor. Fråga myndigheten om en uppskattad tid när du ansöker.
 5. Kan jag köra utan mitt körkort?
  • Lagligt sett måste du ha ett giltigt körkort för att köra. Om du har förlorat ditt, fråga om en tillfällig licens medan du väntar på ersättning.
 6. Hur kan jag skydda mig mot identitetsstöld om jag har förlorat mitt ID-kort eller körkort?
  • Rapportera förlusten till polisen och övervaka dina konton för ovanlig aktivitet. Kontakta banken om du ser något misstänkt.
 7. Behöver jag några specifika dokument för att ansöka om ett nytt ID-kort eller körkort?
  • Ja, du kommer troligen att behöva andra identifikationsdokument som ett pass eller en födelseattest. Kontrollera med den relevanta myndigheten för en fullständig lista.
 8. Kan jag resa utan mitt ID-kort?
  • Det beror på var du reser och vilka identifikationskrav som finns. Ha andra former av identifikation tillgängliga, som ett pass.
 9. Vad ska jag göra om jag hittar mitt ID-kort eller körkort efter att ha ansökt om ett nytt?
  • Kontakta den myndighet där du ansökte om ersättning och följ deras riktlinjer.
 10. Vad händer om någon använder mitt förlorade ID-kort eller körkort olagligt?
 • Om du upptäcker att någon använder ditt ID-kort eller körkort olagligt, rapportera det omedelbart till polisen. Det kan vara användbart att ha en polisanmälan om förlusten som bevis.