Guide: Hur man lagligt lyssnar på och laddar ner Musik gratis

I denna guide går vi igenom hur du kan lyssna och ladda ner musik gratis.

Lyssna på musik har blivit ett centralt element i vår vardag, men det kan ibland vara kostsamt. För de som vill lyssna på musik gratis finns det dock flera lagliga alternativ tillgängliga. I den här guiden kommer vi att titta på några lagliga sätt att lyssna på och ladda ner musik utan kostnad.

1. Strömningstjänster med Gratisversioner

Börja med att titta på strömningstjänster som erbjuder gratisversioner. Det är viktigt att notera att nedladdning inte vanligtvis är tillåten på dessa plattformar utan ett premiumkonto.

Spotify och Pandora är två populära strömningstjänster som erbjuder gratisversioner. De spelar annonser mellan låtarna, men du har tillgång till en enorm mängd musik. YouTube är också en stor källa till gratis musik och många artister lägger upp deras låtar och videor där.

2. Bibliotek och Arkiv

Om du letar efter något mer unikt, erbjuder webbplatser som Free Music Archive och Internet Archive gratis nedladdningar av musik som är fri att använda.

3. Offentliga Domäner och Creative Commons

För de som är intresserade av att använda musik i sina egna projekt, erbjuder Jamendo och ccMixter musik under Creative Commons-licenser. Dessa låtar är ofta tillåtna att ladda ner och använda, men det är viktigt att kontrollera de specifika licensvillkoren.

4. Artisternas Officiella Webbplatser och Sociala Medier

Många artister erbjuder gratis nedladdningar av vissa låtar eller album på sina officiella webbplatser eller sociala mediekanaler. Det är alltid värt att kolla in din favoritartistens webbplats för att se om de har något tillgängligt.

5. Internetradiostationer

Plattformar som Shoutcast erbjuder tillgång till tusentals internetradiostationer. Även om du kanske inte kan ladda ner låtar direkt, kan du upptäcka ny musik att lyssna på gratis.

6. Musikprogram för Uppkopplade Universitet och Skolor

Vissa utbildningsinstitutioner erbjuder gratis åtkomst till musiktjänster för sina studenter. Kontakta din skola eller universitet för att se om de erbjuder sådana program.

7. Prova-På-Perioder för Prenumerationstjänster

Tjänster som Apple Music och Amazon Music erbjuder ofta gratis provperioder där du kan lyssna på och ladda ner musik. Kom ihåg att du måste avboka prenumerationen innan provperioden löper ut om du inte vill bli debiterad.

8. Gratis Appar med Radiostationer

Appar som TuneIn erbjuder gratis radiostationer att lyssna på. Dessa appar tillåter inte nedladdning av musik, men de erbjuder en annan metod för att upptäcka och lyssna på ny musik.

Kom ihåg att även om du kan ladda ner och lyssna på musik gratis, bör du alltid följa upphovsrättslagar och respektera konstnärers arbete. Licensiering och användarvillkor kan variera mellan olika plattformar och tjänster, så det är viktigt att alltid läsa igenom och förstå dessa innan du laddar ner eller använder musik.

Fördelar:

 1. Kostnadsbesparingar: Det är helt gratis eller mycket låg kostnad jämfört med prenumerationsbaserade tjänster.
 2. Tillgänglighet: Många gratis källor finns lättillgängliga online, såsom YouTube och Free Music Archive.
 3. Upptäck Ny Musik: Gratis tjänster kan hjälpa dig att upptäcka ny musik som du kanske inte annars skulle ha stött på.
 4. Ingen Bindning: Med gratisversioner behöver du oftast inte binda dig till långvariga prenumerationer eller betala avgifter.
 5. Lagligt och Etiskt: Genom att använda lagliga källor stödjer du artister och industrin på ett etiskt sätt.

Nackdelar:

 1. Begränsad Funktionalitet: Gratisversioner av strömningstjänster som Spotify kan ha begränsningar, som annonser eller ingen möjlighet att lyssna offline.
 2. Begränsat Urval: Gratis källor kan ha ett mer begränsat urval jämfört med betaltjänster, särskilt när det gäller nyare eller mer populär musik.
 3. Kvalitetsvariation: Kvaliteten på de nedladdade filerna kan variera, och gratis nedladdningar erbjuder inte alltid högsta möjliga kvalitet.
 4. Användarvillkor och Licensiering: Det kan finnas komplicerade licensvillkor att förstå, särskilt om du planerar att använda musiken i egna projekt.
 5. Möjlig Brist på Stöd för Artister: Även om du använder lagliga källor, kan det vara så att artister inte kompenseras eller stöds i samma utsträckning som genom prenumerationsbaserade tjänster.

Frågor & svar

 1. Är det lagligt att ladda ner musik gratis?
  • Det beror på källan. Det är lagligt om det är gjort via en licensierad eller auktoriserad plattform eller om musiken är i den offentliga domänen eller under en Creative Commons-licens.
 2. Var kan jag lagligt ladda ner gratis musik?
  • Webbplatser som Free Music Archive, Jamendo och ccMixter erbjuder lagliga gratis nedladdningar. Vissa artister kan också erbjuda fria nedladdningar direkt från sina officiella webbplatser.
 3. Kan jag ladda ner musik gratis från Spotify eller andra strömningstjänster?
  • Nej, gratisversionen av Spotify och liknande tjänster tillåter vanligtvis inte nedladdning av låtar. Du kan dock lyssna offline med en betald prenumeration.
 4. Vilka program kan jag använda för att ladda ner gratis musik lagligt?
  • Program som erbjuder laglig tillgång till gratis musik kan inkludera internetradioklienter eller specifika appar från webbplatser som erbjuder fri musik under Creative Commons.
 5. Kan jag använda gratis nedladdad musik i mina projekt eller videor?
  • Det beror på licensen. Om musiken är under en Creative Commons-licens eller i offentlig domän, kan du ofta använda den, men det är bäst att kontrollera de specifika villkoren.
 6. Hur vet jag om en webbplats som erbjuder gratis musiknedladdningar är laglig?
  • Sök efter tydlig information om licensiering och upphovsrätt på webbplatsen. Om du är osäker, håll dig till kända och välrenommerade källor.
 7. Vilken kvalitet har gratis musiknedladdningar?
  • Kvaliteten kan variera. Många lagliga källor erbjuder högkvalitativa filer, men det kan variera beroende på artist och plattform.
 8. Kan jag dela gratis nedladdad musik med andra?
  • Det beror på licensen. Om det är licensierat för personlig användning, kan du inte dela det vidare.
 9. Finns det några gratis musiknedladdningstjänster utan annonser?
  • Vissa webbplatser som erbjuder Creative Commons-musik eller musik i offentlig domän kan erbjuda gratis nedladdningar utan annonser.
 10. Kan jag konvertera YouTube-videor till mp3 och ladda ner dem?
 • Att konvertera och ladda ner YouTube-videor till mp3 utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd bryter mot YouTubes användarvillkor och kan vara olagligt beroende på jurisdiktion.