Vad är catfishing och hur funkar det?

Vad är catfishing?


Catfishing är handlingen att skapa en fiktiv persona eller falsk identitet på en social nätverkstjänst, vanligtvis riktad mot ett specifikt offer. Metoden kan användas för ekonomisk vinning, för att luras med ett offer på något sätt, som ett sätt att avsiktligt uppröra ett offer eller för att uppfylla önskemål.

Catfishing-serier har producerats, ofta med offer som vill identifiera sin catfisher. Kändisar har utsatts, vilket har uppmärksammat pressen på fiskemetoder. Catfishing används för att försöka lura offret att bli kär i catfisheren, avslöja detaljer om sig själva för catfisheren, eller engagera sig i aktiviteter som de normalt skulle vara tveksamma till att engagera sig i, som att träffa människor eller resa.

Catfishing kan förekomma med någon som är nära offret, till exempel en vän, ex-partner eller släkting. Detta kan göras med målet att hitta information om offrets personliga liv eller få tillgång till privat information som lösenord, ekonomiska register eller medicinska register.

Vad är syftet med catfishing?


Catfishing har använts i olika syften, inklusive att få tillgång till offrets privata information eller för att skämma ut ett offer, vilket resulterar i oönskad uppmärksamhet och till och med förföljelse. Catfishing har också använts för stalking online.

Filmskapare har använt catfishing som en metod för att skapa underhållning, som tv-serien ”Catfished”.

Catfishing kan också användas som en forskningsmetod, särskilt för att fastställa en persons romantiska status eller sexuella läggning. Det används också för att förfölja och trakassera andra människor.

Catfishing har också använts för att försöka få en ny pojkvän eller flickvän, eller för att ”testa” potentiella partners innan man bestämmer sig för att inleda ett riktigt förhållande med någon.

Hur skyddar du dig från att bli catfishad?


Var försiktig med vem du litar på online. Falska profiler, imitatörer och bedragare kan hittas online, så var försiktig med vem du litar på och vem du pratar med online. Om någon kontaktar dig online och du inte är säker på om det är sant, svara inte på meddelandet och dela inte någon information med personen, inklusive lösenord, ekonomisk information eller annan privat information.

Om du tror att någon catfishar dig, vidta inte några åtgärder för deras räkning eller svara på några meddelanden de skickar dig. Ett annat sätt att skydda dig från att bli catfished är att använda starka lösenord och att inte avslöja information om dig själv, som ditt riktiga namn, plats eller andra personliga uppgifter, på dina sociala medieprofiler.

Om du inte har kontroll över informationen som någon får tillgång till om de har ett lösenord, håll den åtskild från all information som du har i en vanlig fil på din dator.

Tecken på att någon försöker catfisha dig


Några av tecknen på att någon försöker tjata dig inkluderar att kommunicera med dig efter en specifik begäran om att du inte ska kontakta dem, till exempel ”sluta kontakta mig” eller ”Jag vill inte prata med dig längre” och bara kommunicera via sociala medier eller e-post.

Det andra tecknet är om de säger att de vill träffas personligen, men istället vill att du ska träffas online eller vill träffas på en konstig plats.

Ett annat tecken är om de fortsätter att be dig att träffas personligen och göra förfrågningar som är ur karaktär för ett platoniskt förhållande. Dessa tecken är vanligtvis en röd flagga om att någon försöker fånga dig.